Nu de planten veilig zijn voor de fretten, is het tijd voor de rest van je nederige stulpje.. Een fret is en blijft een nieuwsgierig beestje en een meester in het uitbreken. En niet te vergeten ook het inbreken! Je zult dus de ruimtes waar je ze niet wilt hebben, moeten afschermen (en liefst ook op een manier dat je zelf nog wel in en uit de ruimte kan..). We gaan dus nu een afscheiding maken die demontabel is. Ook hiervoor hoef je geen volleerd klusser te zijn!

Benodigdheden

  • een plaat multiplex van 9 mm dikte (laat deze in de bouwmarkt gelijk op maat zagen, dat kunnen zij veel beter als ons hobbyisten). De breedte is afhankelijk van de ruimte die je fretproof wil maken. De hoogte zal zo rond de 75 cm moeten zijn, anders klimt je mormeltje er nog steeds overheen...
  • 1 aluminium U profiel van 1 meter (zie foto hieronder)
  • een (accu) boormachine met metaal boor 2,5 en 6 mm
  • een ijzerzaag
  • een kruiskop schroevendraaier en een aantal verzonken kruiskop schroeven 3 * 20 mm

profiel.JPG

Aan de slag!

1. Zaag het profiel op lengte met de ijzerzaag.
Ik heb gekozen voor een stuk van 25 en 75 cm. De 75 cm aan de zichtkant en de 25 cm daar waar je het niet ziet. Dit is een persoonlijke keuze, maar ik heb speciaal voor een kort stuk gekozen, zodat je later niet de gehele plaat door het profiel hoeft te schuiven wat plaatsen een stuk gemakkelijker maakt.

2. Teken op beide profielen de plaatsen af waar het vastgeschroefd wordt en boor die plaatsen geheel door met 2,5 mm boor.
boren 2,5 mm.JPG

3. Boor de bovenzijde van de gaten vervolgens door met 6 mm boor (zodat de schroevendraaier daar straks doorheen past)
boren 6mm.JPG

4. Verzink de onderste gaten aan de binnenzijde zodat de schroefkop vlak met binnenkant komt te liggen. Via het bovenste grote gat is het nu mogelijk om de schroeven aan te draaien.

verzinken.JPG

Foto voor het verzinken

na verzinken.JPG

Foto na verzinken

5.
Schroef het linkerprofiel (zo recht mogelijk) tegen de muur.
montage links.JPG

6. Meet vanaf het rechterprofiel de lengte van de aangeschafte plaat uit en schroef nu ook het rechterprofiel tegen de muur.
montage rechts.JPG

7. De profielen zijn geplaatst en nu kan de multiplex plaat er tussen en kan de fret niet meer naar de andere ruimte!
eind resultaat.JPG

Het eindresultaat! Natuurlijk kun je de plaat nog verven of op een andere manier bewerken. Er kan als alternatief ook een plexiglasplaat gebruikt worden.

fret bij afscheiding.JPG

Teleurgestelde fretten bij de afscheiding

En zo zie je maar! Uiteindelijk heeft het baasje een ruimte zonder fretten (rust!) 

Extra tip van Janneke
Komen je fretten net over de afscheiding heen of kunnen ze zich optrekken aan het randje? Monteer dan aan de bovenkant een buis. Hierdoor hebben de fretten geen grip aan de bovenkant en zullen zich niet kunnen optrekken!

Schot1.jpg
Schot II
MokMok maakte een ander afscheidingsschot. Ze heeft gewoon een plaat die in stukken gezaagd is en met scharnieren in elkaar geklapt kan worden. Nu heft ze dus een pakketje van 61x80 cm en zo'n kleine 5 cm dik!
100 4002

100 4001

100 4000

En nog een andere mooie ren van Balou:

ren3

Lees meer: Topic op het Frettenforum

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken