Het fretproof maken van de tuin is een hele opgave. Als je een lege tuin opgeleverd krijgt, dan is het relatief gemakkelijk (denk ik) om deze fretproof te maken. Immers, bouw vier hoge muren en graaf wat gaas in en je bent een heel eind. Ik kreeg een complete tuin aangeleverd met daarbij de -door mezelf gestelde- uitdaging om deze fretproof te krijgen. Wetende dat de fret niet alleen ontzettend nieuwsgierig is en ondernemend, maar ook zijn grenzen - zowel letterlijk als figuurlijk - wil verkennen, maakt het toch niet zo eenvoudig om een bestaande tuin om te bouwen tot fretproof. Zeker niet als je het bestaande groen graag wil behouden...
Enfin. Tijd voor actie dus. Nadat de fretten en ik intrek in het huis genomen hadden, duurde het niet lang voor de fretten voor het eerst ontsnapten. Ik had ze binnen los laten lopen en de keukendeur niet goed dichtgetrokken. Feest dus voor de fretten!
Met gemak verdwenen ze onder de schutting door. Gelukkig waren ze ditmaal niet ver weg en was er niks aan de hand. Wel wat het tijd om de tuin eens kritisch te bekijken. Hieronder het resultaat van twee-en-een-half jaar naar een fretproofheidsstatus werken. Het is een tien-stappenplan geworden.
Het begon allemaal hiermee:
1. de schutting
2. de zogenaamde fretproof-schutting
3. de boom
4. het schot
5. de afzetting van de ren
6. de afzetting van de ren (2)
7. de poort
8. de klimop
9. in het frettenhok
10. achter/onder het hok
Status: Bij de statussen moeten wel de volgende aantekeningen gemaakt worden:
|
1. De schutting (status 5)
De schutting was een van de eerste punten die ik onder handen genomen heb. Tussen de planken van de schutting was zo'n 78 mm ruimte. Ruimte genoeg dus voor de fretten om door te gaan en een bezoek te brengen aan de buren. Tussen de planken van de schutting heb ik extra planken getimmerd. Een simpele, doch effectieve oplossing. Voor mijn oude fretten waren twee planken (60 cm hoog) voldoende. Toen de jonge fretten de tuin gingen verkennen, leken ze inventief genoeg om mij de noodzaak van nog twee planken in te zien. Preventief heb ik de schutting tot op vijf planken hoog afgezet. Hiermee lijkt dit fretproof te zijn. Maar ik hou een oogje in het zeil!
Voor: | Na: |
![]() |
![]() |
2. De zogenaamde fretproof-schutting(status 4)
Dit deel van de schutting is iets minder fretproof dan ik in eerste instantie gedacht en gehoopt had. Hoewel de fretten niet door dit dichte deel konden (vanwege de plaat aan de andere kant van de schutting), konden ze er wel overheen. Nadat Montu dit in 2005 voordeed, heb ik wat gaas ertussen gedaan, zodat ze tegen het gaas zouden lopen. De meeste fretten hield dit tegen, behalve Falkor. Falkor wist het groene plankje te gebruiken om alsnog bovenop de schutting te klimmen en zo uit te kijken over de tuin van de buren. Helaas voor hem was ik er steeds op tijd bij. Maar toch heb ik besloten ook hier twee plankjes tussen te timmeren. Dan kan hij niet meer via de schutting naar het plankje klimmen :-)
Nu alleen nog het gaas beter vastmaken, maar vooralsnog lijkt het zo te werken.
Voor: | Na: |
![]() |
![]() |
3. De boom(status 5)
In de tuin staat een klein wilgenboompje. Deze stond er al toen we intrek in het huis namen. Het is een leuk boompje, maar helaas staat hij best dicht bij de schutting. Voor de oude fretten geen probleem, zij liepen erlangs en lieten het boompje voor wat het was.
Echter, Falkor keek verder dan de boom. Hij keek omhoog en zijn nieuwsgierigheid zette hem aan om omhoog te klimmen. Falkor wist al enige keren bovenaan in de boom te komen. Helaas voor hem was ik er steeds bij, waardoor hij niet via de boom over de schutting kon. Ook Troy (zie onder) begon de boom-klimsmaak te pakken te krijgen. Aangezien voorkomen nog altijd beter is dan genezen, ben ik naar de dierenarts gegaan met de maten van de boom en heb gevraagd om een "hondenkap voor mijn boom". De assistente vroeg me nog eens dit te herhalen, maar gaf me daarna wel de goede hondenkap mee :-)
Inmiddels is mijn boom voorzien van een prachtige hondenkap. Helaas heeft Falkor sindsdien niet meer geprobeerd te ontsnappen. Maar het lijkt mij fretproof genoeg om mijn fretten tegen te houden! Zie hier een van de weinige bomen met een hondenkap:
Voor: | Na: |
![]() |
![]() |
4. Het schot(status 2 en inmiddels verwijderd)
Zelfs over iets simpels als een schot heb ik moeten nadenken. 'Een plank volstaat wel' dacht ik. Helaas, mijn fretten dachten er anders over. Het eerste schot wat ik maakte, was 60 cm hoog (1). Op zich volstond het ook wel, tot het moment dat mijn fretten eruit wilden. Dan deden ze hun elastische voetjes aan en begonnen te springen. Als ze zich dan boos of enthousiast maakten, kwamen ze erover. Dus een nieuw schot gemaakt van 85 cm (2). Deze volstond prima en hield de fretten tegen, maar was wel erg dicht.
Het laatste schot (3) is 85 cm hoog en er zit een plexiglas plaat in. Nu kan ik naar binnen kijken en zij naar buiten, maar kunnen ze er niet uit. Ik heb nu ook aan de bovenkant een balk getimmerd. Hierdoor heb ik het ze nog moeilijker gemaakt eruit te springen, want aan het randje kunnen ze geen grip krijgen. Hiermee hoop ik de fretten een stap voor te zijn. Overigens... veel hoger dan 85 moest het niet zijn, want nu kan ik er nog overheen stappen zonder al te lenig te doen ;)
Update: Nadat Falkor alsnog over dit schot wist te ontsnappen, heb ik drastische maatregelen genomen. Meneer kwam me vrolijk tegemoed lopen in de tuin. Dat leek me toch niet helemaal de bedoeling... Dus het schot 'is niet meer'.
5. De afzetting van de ren (status 5)
Hier is eigenlijk weinig over te melden. Deze afzetting bestond uit het vast timmeren van een grote, groene plaat van ruim een meter hoog en 190 cm lang. Ik had er ook een balkje tegenaan getimmerd zoals bij het schot, maar die is er een klein beetje afgevallen. Maar deze plank zit er goed. Weinig op aan te merken verder.
6. De afzetting van de ren (2) (status 5)Een ren afzetten heeft me bloed, zweet en nog-net-geen tranen gekost. Het begon allemaal met een klimop. Een Klim-Op. En mijn fretten namen dat -uiteraard- nogal letterlijk. Dus zij klommen de ren uit. Tijd voor maatregelen dus..
Ik vond het zonde de klimop er helemaal af te halen, dus besloot gewoon wat te snoeien en dan planken er tegen aan. Ik geloof niet dat mijn fretten me harder uitgelachen hebben dan bij de uitwerking van dat idee. Behalve dat het mij veel moeite kostte, was het ook nog eens nutteloos. Nog voor ik me omgekeerd had, hadden de fretten de uitdaging opgepakt er "dan maar onderdoor te graven" en aan de andere kant van de plank de Klim-Op te pakken en er alsnog overheen te klimmen...
Leuk hoor. Dan maar drastische maatregelen. Dus de hele klimop eraf gehaald (als in: Klim-Af). Alles weggesnoeid en gehakt. Net zolang tot de fretten beteuterd stonden te kijken. Eventjes dan, daarna besloot Marvell dat het nu nog makkelijker was om er onderdoor te graven. Helaas voor haar ging dat feest niet door. Na het kaal maken van de schutting hebben we heb ik gaas ingegraven. In twee etappes weliswaar (half ingraven werkt niet.. ), maar de hele bodem is nu bedekt met een grote lap gaas. Tot ongenoegen van de fretten *grin*
De poort heb ik een tijd lang genegeerd, want dit leek te volstaan. Dat is bijna twee jaar goed gegaan, totdat Falkor de zwakke plek ontdekte in de tuin. De schutting was niet hoog genoeg afgezet en Falkor kon met wat springwerk de tuin netjes via de poort verlaten. Het meest geniale - dit moet gezegd worden - was dat Falkor na zijn uitje terug kwam. Hierdoor had ik niet eens meteen in de gaten dat meneer soms een wandeling door de buurt maakte. | ![]() |
![]() |
Inmiddels is ook de poort extra goed afgezet. De planken zorgen ervoor dat er geen fret meer vandoor kan. Speciaal voor Falkor hangt er linksonder een bordje met "Geen Uitgang". Wellicht dat dit met behoudt nog eens er vandoor te gaan... voor gasten geldt het andere bord "Meenemen van dieren verboden!" |
8.De klimop(status 3)
De klimop is eigenlijk de zwakste plek nog in de tuin. Alleen ik weet niet zo goed wat ik er kan aanpassen. Nu heb ik er een hekwerk van gaas gemaakt (75 cm hoog en stukje ingegraven) en bovenaan planken (15 cm). Hierdoor kunnen ze niet verder omhoog klimmen, want ze hebben geen grip meer. Deze wordt nog vervolgd.
9. In het frettenhok (status 5)
Dit punt heb ik er alleen bijgezet om aan de tien punten van het 10-stappenplan te komen. Negen punten bij een 10-stappenplan staat wat raar. Het hok is uiteraard fretproof, vanaf het begin af aan al. Meer over het frettenhok is hier te vinden.
10. Achter/onder het hok (status 5)In het begin konden de fretten ook achter en onder het hok verdwijnen. Dit was toch enigszins vervelend, aangezien het hok niet het gewicht had om even op te lichten en je fret er onderuit te halen. Dus dan moest je wachten.. en wachten.. en wachten. Ook was er de kans dat de fretten via de schutting achter het hok de tuin zouden verlaten. Niet handig dus.
De oplossing was gelukkig vrij simpel. Gaas ervoor en daar stenen bovenop. Hierdoor pasten de fretten er niet meer tussendoor. Aan de zijkanten heb ik plexiglas plaatjes vastgemaakt, dus ook dat is fretproof :-)
Tekst uit 2005