hapMet een bijtfret bedoel ik (volwassen) dieren die structureel bijten. Dus niet eenmalig of plots 'uit het niets' veranderen van engeltje in duiveltje. Dit zijn de echte die-hard-bijters. Waarom bijten deze dieren? De meest voorkomende oorzaken.

Slechte of geen opvoeding

De meest voorkomende oorzaak van een bijtfret is het gebrek aan (goede) opvoeding of contact met mensen. Een fret is een dier dat opgevoed moet worden en (positief) bekend moet raken met mensen. Waarom? Geef de fret een goede reden om uit zichzelf te doen en zich zo te gedragen zoals jij wilt (toen ik mijn fretten vertelde dat ze gewoon moesten luisteren, rolden ze even later lachend over de grond..). Een fret moet leren dat hij niet mag bijten en wat zijn grenzen zijn. Je zult dus tijd -soms heel veel tijd- en geduld in je fret moeten steken. En de ene fret is makkelijker op te voeden dan de ander.

De basis van een goede opvoeding is een goede afkomst. Dus een fokker die voldoende tijd en liefde in de pups geïnvesteerd heeft om ze handtam te maken en op te voeden. Maar zodra de eerste acht-negen weken voorbij zijn en de pup bij jou komt, zul je de opvoeding over moeten nemen. Meer over de opvoeding en bijtgedrag bij pups (circa 2 - 6 maanden) lees je hier.

Investeren in de opvoeding van je fret is dus een absolute vereiste voordat je aan je fret begint. En maak het jezelf niet te moeilijk en denk vooruit. Haal liever een opgevoede fret uit een goede opvang of bij een goede fokker dan een dier via een dierenwinkel of louche advertentie. In die fretten is immers al tijd en liefde geïnvesteerd. Die fretten zijn ook gewend aan mensen en hebben geleerd dat wij te vertrouwen zijn. Een onopgevoede fret bijt niet alleen omdat hij niet anders weet, maar ook uit angst of stress. Sommige fretten kennen helemaal geen menselijke contact en bijten uit pure angst of omdat ze echt niet gehanteerd willen worden. Bedenk: Liefde, tijd en geduld kunnen bijna elke bijtfret omtoveren in een leuk, hanteerbaar dier. Maar sommige fretten hebben echt jaren nodig hiervoor of worden zelfs nooit meer 'bijtvrij'. 

Kortom. Slechte of geen opvoeding is de belangrijkste oorzaak van bijten. Hieronder enkele topics:

Fret wordt furieus bij corrigerend tikje Nieuwe fret van een jaar
Fret van een jaar
Vier bijtfretten Vier bijtende fretten uit één nest
Een drachtig en bijtend dametje gekocht (helaas niet goed afgelopen)

Bijtende Frettendame

Volwassen dametje bleek loops te zijn

Jonge fretten bijten

Weinig contact met mensen geweest

Likken en dan bijten

Sommige fretten likken eerst voor ze gaan bijten

Trauma

Fretten die een trauma hebben, dus ervaringen uit het verleden waardoor ze het vertrouwen in de mens verloren hebben, zijn de dieren die enorm veel tijd horen te krijgen om het vertrouwen opnieuw te krijgen. Dit zijn veelal verwaarloosde of mishandelde dieren of dieren die iets vreselijks meegemaakt hebben. Als je (nog) geen of weinig verstand hebt van fretten, is het niet verstandig deze uitdaging aan te gaan. In dat geval kun je wellicht beter een goede plek voor dit dier zoeken bij mensen die veel ervaring hebben met echte 'probleemfretten'. Wat deze fretten vaak nodig hebben, is heel veel rust, begrip en tijd.

Bang voor handen - Fret die angstig is geworden nadat ze een brand meegemaakt heeft

Frunzing

Een frunzing is een kruising tussen een bunzing en een fret. Dit kan 'halfwilde' fretten en/of 'halftamme' bunzings opleveren. Deze dieren schipperen tussen natuurlijke angst voor en vertrouwen in mensen en moeten op een speciale manier opgevoed en behandeld worden. Vaak zijn deze dieren bijteriger en houden er niet van om opgepakt of geknuffeld te worden. Het bijtgedrag is bij deze dieren 'aangeboren' en bij goede behandeling zullen deze dieren best hanteerbaar kunnen worden. Maar ze vergeten nooit hun ware aard. Dus kunnen ze bij andere mensen of in andere situaties plots hun tanden weer gebruiken. Deze dieren kunnen dus eigenlijk niet het bijten afgeleerd worden. De eigenaar moet leren hoe om te gaan met de frunzing, niet de frunzing met de eigenaar.

Op de website van Lelibel is meer informatie te vinden over de frunzing.

Eenkennigheid

Er zijn fretten die erg eenkennig zijn. Deze zijn lief tegen 'het baasje', maar veranderen in een duiveltje bij bepaalde andere personen. Die persoon wordt wel gebeten. Vaak is het onduidelijk waarom ze hem/haar bijten en de ander niet. Soms kan het te maken hebben met een bepaalde geur, maar soms ook met het gedrag van die persoon. Een fret heeft het meteen door als iemand wat angstig voor hem is en sommige fretten lijken hier misbruik van te maken.

Vaak is het (mede daarom) erg lastig om de fret af te leren om die persoon te bijten, omdat je bij het afleren van ongewenst gedrag op 'het moment supreme' moet ingrijpen. Als de persoon in kwestie de fret bijv. niet in de nekvel durft te pakken en mis grijpt, zal dit eerder een averechts effect geven waarbij de fret die persoon (nogmaals) bijt. Vraag je in dit geval daarom af wat makkelijker is: die persoon weghouden bij de fret of de fret het bijten bij die persoon afleren, zonder zeker te weten waarom die fret hem/haar bijt.

Op het forum zijn ook eenkennige fretten te vinden:

Visite Visite lijkt niet welkom
Fret bijt vriend! Vriendje wordt gebeten..
Hoe eenkennig zijn fretten? De titel zegt het al

Aangeboren afwijking

Een aangeboren (hersen)afwijking waardoor het dier bijt, komt eigenlijk haast niet voor bij fretten. Of althans, dit mag nooit het uitgangspunt zijn bij het oplossen van een bijtprobleem. Er zullen ongetwijfeld fretten zijn die 'van nature' onhandelbaar zijn, die geen slechte ervaringen hebben, geen slechte opvoeding genoten hebben, geen pubers (meer) zijn of geen frunzingen zijn. En toch bijten. Maar dat zijn wel uitzonderingen.

Een bekend verhaal hierbij is van een mevrouw die een jonge fret kocht in de dierenwinkel. Thuisgekomen liet ze het diertje loslopen. Het fretje -enthousiast dat het los mocht lopen- begon al snel te wardancen en springen door de kamer. De mevrouw zag dat en schrok zich rot. 'Ze had een fret gekocht met een afwijking. Zulk gedrag was niet normaal'. Ze is toen met het fretje naar de dierenarts gegaan. Daar werd het diertje weer uit de carrier gehaald. En zoals een gezonde jonge fret begon hij daar ook snel rond te rennen en springen. Zijn doodvonnis, want ook de dierenarts dacht dat het dier 'gek in de kop' was en er werd besloten het fretje in te laten slapen.. 

Een tweede voorbeeld vond enkele jaren geleden plaats. Bij een dierenarts werden vijf bijterige 16-weken oude pups aangeboden die 'gek in de kop waren'. Deze dieren moesten ingeslapen worden, want volgens een 'frettenkenner' zou het nooit meer goed komen met de vijf pups. Gelukkig deed deze dierenarts zijn werk niet, maar nam contact op met een frettenorganisatie. De pups werden naar een opvang gebracht en zijn daar opgevoed. Ze hadden een opvoeding nodig, dat was duidelijk. Maar gek in de kop? Dat waren ze absoluut niet! Het zijn vijf jonge pubers die alleen wat opvoeding nodig hadden.

Wat ik hiermee duidelijk wil maken, is dat je echt een frettenkenner moet zijn om te kunnen herkennen of een fret een aangeboren (hersen)afwijking heeft. Veel dieren zijn nog prima te socialiseren, mits je ze de juiste opvoeding geeft en voldoende geduld hebt.

Overige redenen

Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom een fret kan bijten. Zoals een vastzittend nageltje waarbij de fret in paniek raakt. Ik had ook een fret die nooit beet, behalve bij het geluid van een mondharmonica of rubber piepbeestje. Daar kunnen sommige fretten echt niet tegen en erg fel op reageren. Een andere fret beet eigenlijk ook niet, behalve als je haar 'uit een kleine ruimte' wilde pakken, zoals onder een kast waar alleen een arm onder past. Dat pakte ze mijn arm. Onthou dat geen enkele fret 100% bijtvrij is. Die garantie kan nooit gegeven worden, omdat we te maken hebben met een levend wezen wat zijn tandjes gebruikt om jou iets te vertellen. Al is het alleen al dat hij pijn heeft of echt gestrest. En nogmaals: elke fret kan bijten. Maar vaak hebben ze daar een goede reden voor. Het is alleen aan ons om die reden ook te zien en te leren om onze fret te begrijpen.

Hoe los je een bijtprobleem op?

Als een fret een echte bijter is, is het vaak moeilijk om het bijtprobleem snel op te lossen. Het sleutelwoord is dan ook 'geduld', maar ook 'rust'. Op het forum worden vrij veel topics geopend van mensen die nog geen week een nieuwe fret hebben en dan toch verbaasd zijn dat het dier bijt. Vergeet niet dat een verhuizing voor veel fretten een hele ervaring is. Sommige dieren hebben jarenlang niks anders gezien dan de woonkamer van hun oude baasje. Andere (jonge) fretten zijn ineens weg van de moeder en uit hun vertrouwde omgeving. Enkele belangrijke aandachtspunten:

Heb geduld
Heb geduld met je (nieuwe) fret. Voor het dier is de verandering vaak erg groot en spannend. Als er dan iemand constant aandacht vraagt, gebruikt de fret zijn bek om duidelijk te maken dat hij daar niet altijd van gediend is. Ook is in de meeste gevallen (bij een nieuwe fret) het bijtgedrag al een stuk minder na een week of twee. Mits je natuurlijk het dier rust geeft en de tijd om te wennen. 

Laat de fret met rust
Een nieuwe fret direct aan de gehele familie en buurt laten zien, is soms wat teveel van het goede. Een fret wil eerst rustig zijn omgeving kunnen verkennen. Vraag daarom de eerste dagen (of weken) niet teveel van de fret en laat het dier rustig rondlopen. Natuurlijk mag je hem wel aandacht geven, maar laat hem naar jou toekomen in plaats van dat je steeds achter de fret aan gaat. Zorg voor een veilige omgeving, dus zonder kinderen, katten en honden en wel ruimte om eventueel te verstoppen (bijvoorbeeld onder de bank of onder het bed). Als de fret zich veilig voelt, heeft hij ook minder redenen om te bijten.

Als de fret in meerdere ruimtes mag rondlopen, laat hem eerst wennen aan de ruimte waar de kooi staat en vergroot daarna de ruimte. Je merkt aan het gedrag van de fret of hij de ruimte kent. Vaak lopen ze eerst een paar rondjes. Hoe meer ontspannen ze gaan lopen (of zelfs gaan wardancen), hoe meer ze op hun gemak zijn. 

Begin niet meteen met straffen
Natuurlijk wil je het liefst meteen een lieve, opgevoede fret. Alleen zo werkt dat niet altijd. Een dier opvoeden vraagt tijd en geduld, maar ook een goede timing. Als je fret er nog maar net is en misschien wat bang en onzeker van alle veranderingen, begin dan niet meteen met straffen. Laat hem eerst zijn kooi en omgeving verkennen. 

Ga na wat de oorzaak is van het bijten 
Dit is misschien wel de belangrijkste stap. Ga na waarom jouw volwassen fret bijt. Hierboven zijn al een aantal oorzaken genoemd. Soms is de oorzaak medisch en kun je de opvoeding nog zo goed aanpakken, maar als het dier pijn heeft, zal het blijven bijten. Als het om een frunzing gaat, dan kan het rustig wennen wel helpen, maar het bijten zal niet helemaal verdwijnen. Elke fret heeft zijn eigen gebruiksaanwijzingen. Hierboven en op het forum zijn vele tips te vinden, maar uiteindelijk is het toch vaak maatwerk.

Lees hier meer over de opvoeding van fretten

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken