Als je fret er eenmaal is, wil je natuurlijk niets liever dan genieten van je nieuwe huisgenoot. Je wil samen met je fret spelen, wandelen en natuurlijk het diertje aan de hele familie laten zien. Maar tot je verbazing begroet je fret je door flink te bijten. En tot overmaat van ramp schijt hij het hele hok én de kamer onder. Wat nu?!
De fret laten wennen
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: geef de fret de tijd om te wennen. Een nieuwe fret in huis is niet voor jou een hele verandering, maar vooral voor de fret. Op het forum zijn er ook steeds weer vragen in de trant van "Mijn fret bijt!", vaak zijn dit fretten die nog geen week bij hun nieuwe eigenaar zijn. Neem dit de fret niet kwalijk en stel je hier op in. Je nieuwe fret heeft zich niet kunnen voorbereiden op de verandering naar zijn nieuwe huis, terwijl jij misschien al weken tot maanden uit ziet naar de nieuwe fret. Een volwassen fret komt vaak uit een opvang of wordt afgestaan door een particulier die de fret met een reden weg doet (bijvoorbeeld geen tijd meer). Een opvang is geen ideale situatie voor een fret, omdat er veel fretten wonen en er per fret relatief minder aandacht is. Een pup heeft vaak niks anders gezien dan zijn veilige omgeving met moeder, broertjes en zusjes. Een verhuizing is dus zeer spannend voor de fret en vaak is een (volwassen) fret al wat gestresst als hij bij jou in huis komt.
Een fret is territoriaal, het eerste wat hij wil doen in het nieuwe huis, is de omgeving verkennen en zeker weten dat er geen gevaren zijn. Hier heeft de fret tijd voor nodig. Laat de fret eerst wennen aan de omgeving en begin daarna aan het bouwen van vertrouwen met jou. Natuurlijk mag je wel in de ruimte zijn, maar laat de fret naar jou toekomen en vraag niet constant aandacht van de fret. Een fret zal dan snel geneigd zijn om van zich af te bijten en bedoelt daarmee "Laat me met rust! Ik weet niet wie je bent, maar ik ben niet met jou bezig."
Een fret heeft circa een week of twee nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, afhankelijk van zijn voorgeschiedenis en het karakter van de fret. De ene fret loopt vrijwel direct al relaxed rond, de andere fret komt pas na een week of vier uit zijn schulp. In de eerste weken is de kans groot dat je fret bijt.
Alle tips op een rijtje:
- Geef een fret rust en laat hem eerst de omgeving verkennen
- Ga zelf rustig in de kamer zitten en laat de fret naar jou toekomen. Pak de fret niet constant op
- Bouw het rustig op. Stel je huisgenoten (kinderen of andere huisdieren) pas voor aan de fret als je zelf de fret enigszins kent en weet dat hoe de fret reageert
- Ga niet direct naar buiten met je fret (pas na circa twee weken) en laat de fret ruimte voor ruimte wennen aan het nieuwe huis, zeker bij jonge pups is dit belangrijk
- Overprikkel de fret niet, bouw het vertrouwen rustig op
- Stel je erop in dat de fret de eerste weken best nog kan bijten. Heb geduld en overhaast niks.
Bijten
Een van de meest voorkomende problemen tussen fret en mens is het bijten. Gelukkig is een fret prima op te voeden en kan je je fret afleren om te bijten. Maar het is wel belangrijk om te weten waarom je fret bijt en wat je moet doen om je fret op te voeden.
Waarom bijt een fret?
Een fret is van nature (lees: de bunzing) een solitair levend dier. Dat betekent dat ze geen uitgebreid ontwikkeld vocabulaire hebben naar andere fretten toe, zoals de hond (blaffen, grommen, lichaamstaal) of de mens (praten, houding). Of met lichaamstaal waarschuwen, zoals een paard doet door zijn oren in zijn nek te leggen. Een fret kan zich bij onvrede omkeren, maar ook blazen, zijn vacht opzetten en.. bijten. Een fret die ontevreden is, uit dit ook in lichaamstaal. Maar je moet de fret kennen om dit te zien. Meestal merk je dat het dier onrustiger en/of gespannen is en ook soms blaast voordat hij bijt. Maar soms lijkt een fret ook 'uit het niets' te bijten. Toch is er meestal wel een oorzaak (en oplossing) te vinden van het bijtgedrag.
Met bijten heb ik het in dit artikel over het echte doorbijten. Fretten zijn speelse dieren die ook met hun bek spelen. Elke fret speelt weleens wat te enthousiast en te fel met zijn tandjes. Maar dat valt onder het happen. Maar ook dat is af te leren, maar daar wil ik hier niet op in gaan. Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom een fret (soms) kan bijten. Zoals een vastzittend nageltje waarbij de fret in paniek raakt. Onthou dat geen enkele fret 100% bijtvrij is. Die garantie kan nooit gegeven worden, omdat we te maken hebben met een levend wezen wat zijn tandjes gebruikt om jou iets duidelijk te maken.
Hieronder twee artikelen over zowel de volwassen fret als de bijtende pup:
Enkele tips bij bijtgedrag:
- Ga na waarom je fret bijt, zoek de oorzaak.
- Probeer vertrouwen op te bouwen, richt je niet alleen op het straffen
- Beloon goed gedrag.
- Bijtgedrag kan gecorrigeerd worden door de fret een time-out te geven. Een fret in zijn nekvel pakken, kan ook helpen. Maar wees daar voorzichtig mee.
- Een fret laten gapen (in zijn nekvel laten hangen tot hij gaapt), de fret slaan of de fret een tik op de neus geven, heeft geen zin! De fret kan hierdoor wel angstig of opstandig worden.
- Een fret is net als een peuter in de opvoeding: hij zal blijven uitproberen en grenzen opzoeken. Wees dan ook consequent en heb geduld.
- Vrijwel elke fret is bijtvrij te krijgen, mits je zorgt voor een vertrouwde en veilige omgeving. Geef de fret geen reden om te bijten.
Zindelijkheid
Een ander vervelend probleem bij fretten is onzindelijkheid. Ook hierbij is het belangrijk om eerst te begrijpen waarom een fret (on)zindelijk is. Dit doen ze namelijk niet om jou te irriteren of omdat ze te lui zijn naar de bak te lopen.
De fret is territoriaal. De bunzing heeft een territorium van enkele hectares. Vanwege deze grootte kan de bunzing moeilijk overal tegelijk zijn. Om zijn territorium te markeren, laat de bunzing daarom geursporen achter. Andere bunzingen weten zo dat er al een bunzing in dat gebied woont.
Ook de fret gebruikt geursporen zijn territorium af te bakenen. Dat is natuurlijk gedrag voor de fret. Hij doet dit onder andere door poepjes en plasjes achter te laten. Bij voorkeur aan de randen van 'zijn gebied'. In huis zijn dit meestal de randen of hoeken van een kamer of een hoek. Ook is ons 'looppad' een geliefde plaats, want zo kan de fret stiekem zijn territorium vergroten. Door voor de deur te plassen of poepen, is de kans groot dat wij erin gaan staan en zo de geur van de fret verspreiden. De fret houdt er natuurlijk geen rekening mee dat wij al vloekend onze voeten en schoenen schoonmaken..
Wij willen natuurlijk dat onze fret zo zindelijk mogelijk is. Enkele tips:
- Een fret poept en plast vaak voordat hij gaat spelen en vlak voor hij gaat slapen. Laat de fret dus pas uit de kooi als hij op de bak is geweest. Of let goed op als je hem net losgelaten hebt, want de kans is groot dat hij snel moet poepen/plassen.
- Zet een bak op de plaats waar de fret poept/plast. Dat is schijnbaar voor de fret een belangrijke plek om te markeren.
- Ruim ongelukjes direct op, dat is vooral belangrijk als je meerdere fretten hebt. Als één fret naast de bak gaat zitten, volgt de rest al snel om dat gebied ook te markeren.
- Als je je fret wilt straffen, werkt dit alleen op het moment van 'overtreding'. Dus voordat je fret aanstalten maakt om te poepen/plassen. Daarna heeft geen zin. Ook het halen van de neus door de ontlasting is gemeen en onnodig. Ook helpt het niet! Het enige wat helpt, is je fret direct op de bak te zetten, zodra hij aanstalten maakt te plassen/poepen.
- Je ziet dat een fret aanstalten maakt, als hij naar een hoekje/rand van de kamer loopt, vaak enkele passen achteruit zet en zijn staart omhoog doet.
- Zorg in de kooi voor een goede bak en de juiste bakvulling. Hoekbakken werken niet. Hoe schoner de bak, hoe groter de kans is dat de fret zindelijk is
- Fretten in een nieuwe omgeving, als er nieuwe fretten in huis zijn of als de fret gaat puberen/bronstig/loops wordt, worden soms tijdelijk onzindelijk. Ze willen dan het terrein (opnieuw) markeren.
- Als een oudere fret onzindelijk wordt, kan dit een medische oorzaak hebben. Straf deze dieren dus niet direct, maar ga eerst na of er iets mis is.