Veel frettenhouders geven hun fretten brokvoeding. Dit is makkelijk te voeren, de fretten eten het goed en ze doen het er goed op. Geen problemen dus. Maar toch is er de trend in de frettenwereld om meer rauw vlees en prooivoeding te geven aan onze viervoeterige vriendjes. De Natuurlijke Voeding dus voor de fret.

Welke redenen zijn er om een fret rauwe voeding te geven?

1. Carnivore levensstijl

Een fret is een obligate carnivoor, een vleeseter dus. Zijn hele lichaam (van binnen en van buiten) is gebouwd op het vangen, eten en verteren van vlees. Hij voldoet aan zijn voedingsbehoeften door het eten van hele prooidieren, met alles erop en eraan. Een typisch prooidier bevat een hoog gehalte aan eiwit, een matig gehalte aan vet en een uiterst laag gehalte aan koolhydraten. Dit kan een fret niet uit brokvoeding halen. Hoewel er op de verpakking van brok staat 'met kip', zit er in praktijk slechts een klein percentage vlees in. Bovendien bestaat een groot deel (soms wel 40%) van de brokvoeding uit granen (koolhydraten).

faq2Gebit
Fretten hebben een typisch roofdiergebit. Ze hebben hoektanden om hun prooi mee te vangen en te verscheuren. Ook hebben ze knipkiezen om het vlees in stukken te knippen. Veel fretten die op brokvoeding zitten, krijgen vroeg of laat gebitsproblemen. Fretten die hun natuurlijke voeding krijgen, hebben vaak een veel beter gebit. Er is veel minder tandsteenvorming. Ook gebruiken de fretten op vlees hun gebit zoals deze bedoeld is. Het vlees houdt het gebit gezond.

Maagdarmstelsel
Een fret heeft een kort maagdarmstelsel. De lengte van zijn dunne darm is maar 5x zijn lichaamslengte, terwijl die bij een kat al 8 a 10x haar lichaamslengte is. De dikke darm zelf is uiterst kort. In dit kleine stukje dikke darm dat een fret heeft, leeft ook maar een zeer eenvoudige microflora. Door dit korte stelsel komt het dat de fret al na 3-4 uur zijn brokvoeding verteerd heeft. Bij prooidieren is deze tijd veel langer.

2. Voorkomen van ziektes

Goede voeding houdt niet alleen het dier gezond, maar voorkomt ook problemen. Hoewel het (nog) niet wetenschappelijk aangetoond is, zijn er sterke aanwijzingen dat bij natuurlijke voeding veel voorkomende problemen (zoals insulinomen) minder vaak voorkomen. Ook maagproblemen komen minder vaak voor bij fretten die op goede, natuurlijke voeding zitten.

IMG 2696 Small3. Bezigheidstherapie

Als de voorgaande redenen niet voldoende zijn, dan is het de reactie van uw fretten op vlees die u zeker enthousiast zal krijgen. Als fretten eenmaal vlees eten, dan zullen ze het vlees (en met name prooidieren) met veel meer enthousiasme ontvangen dan ze ooit deden voor brokvoeding. Sommige fretten staan gewoon te springen als ze weten dat er een muis of rat aankomt. Ook zijn ze veel langer bezig met het eten van een prooidier dan een brokje.

Conclusie

Er zijn voldoende redenen om over te gaan van brokvoeding op rauwe voeding voor uw fret. U komt tegemoet aan de natuurlijke behoeften van de fret, houdt u dier gezonder en houdt hem bezig. En onthoud: fretten doen letterlijk een moord voor hun voedsel. Prooi is zo belangrijk voor ze, dat ze daarvoor soms grote risico's nemen. En dat is niet voor niks!

 

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier