front prooib

Hieronder is een FAQ te vinden over rauw- en prooivoeding voor fretten. Hier is geen standaard 'wat voer ik mijn fretten-menu' te vinden, maar wel een aantal vragen die mij (of anderen) gesteld zijn of vragen die nog gesteld kunnen worden. Hiermee wil ik ook het een en ander wat duidelijker maken over het rauw voeren aan fretten. 

Algemeen

Is rauw voeren nu echt nodig?

Ja en nee. Enerzijds kan een fret ook op brokvoeding gezond oud worden. Aan de andere kant is brokvoeding geen optimaal dieet voor de fret. Een fret is een obligate carnivoor. Dat betekent dat hun dieet grotendeels uit vlees moet bestaan om in alle voedingsbehoeften te voorzien. In brokvoeding zit altijd een bepaald percentage plantaardig materiaal. Daarbij opgeteld dat de fret een jachtdier is wat op alle manieren "build for the kill" is, betekent dat het voor de fret een uiting van natuurlijk gedrag en bezigheidstherapie is. Rauwe voeding is het meest natuurlijke en volledige dieet wat je je fret kunt voorschrijven.

Je bent een gemenerd! Het is enorm zielig om muizen, kuikentjes en ratten te voeren! 

En het is niet zielig om fretten brokjes te geven waar vlees in verwerkt zit? Dat wij in de brokjes geen schattige kuikentjes en kippen herkennen, wil niet zeggen dat het er niet in zit! In brokvoeding zit vrijwel altijd vlees wat op een zo goedkope manier verkregen is. Je kan er dus bijna wel vanuit gaan dat het bio-industrie kippen zijn die in de meeste brokvoeding verwerkt zitten. Mijn inziens is het verborgen leven van die kip niet meer of minder waard dan van de cavia of rat die de fretten eten. Dat zij ook als huisdier gehouden worden, betekent niet dat de fret ze daarom maar niet ziet als voedsel. 

Ik eet zelf bewust vlees, omdat ik tegen de manier ben waarop productiedieren in Nederland gebruikt worden. Dat betekent echter niet dat ik tegen het eten van vlees ben. Ik vind wel dat je moet weten wat je eet en je er ook van bewust moet zijn dat als je vlees eet, dat het om een dier gaat. Daarbij maak ik geen onderscheid tussen welk dier het is. Het onzichtbare leven van de kip is net zo waardevol als het zichtbare leven van de cavia die als huisdier gehouden wordt.

Ik vind het voeren van muizen zielig. Moet dat echt?

Nee. Moeten is een groot woord. Wel is het goed voor de fret. Maar als je er om welke reden dan ook problemen mee hebt, dan denk ik niet dat je jezelf moet dwingen als je er niet tegen kan of klaar voor bent. Als je toch aan je fretten rauwe voeding wil voeren als bijvoer, begin dan eens met kip of KVV (zoals Carnibest of Haaksbarf). Dat ziet er niet zo herkenbaar uit en is niet zo eng :-). Als je helemaal overstapt op een rauw-voer dieet, dan zijn muizen of andere complete prooidieren wel onmisbaar binnen het dieet. Als je enkel en alleen carnibest of andere KVV voert, kan dit leiden tot tekorten.

Wat is KVV?

KVV staat voor ‘kompleet vers voer’. Hieronder wordt complete (diepvries)vleesvoeding verstaan voor hond, kat en fret. Voor hond en kat zijn er diverse merken KVV in omloop. Bekende merken zijn Carnibest, Haaksbarf, Bibi en Tinlo. Voor de fret is het belangrijk dat het vlees zo min mogelijk (liefst geen) granen of plantaardige producten bevat. Kip- en konijn valt bij de meeste fretten wel in smaak. 

Iedereen kan een rauw dieet beginnen!

Ja dat klopt, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Ken je dier, ken zijn voedingsgewoontes en heb er tijd en geld voor over. Het is veel simpeler om een zak brokjes open te scheuren, maar dat is lang niet zo'n uitdaging als het zelf samenstellen van een menu voor je fretten. Ongetwijfeld zullen er praktische bezwaren zijn, maar ook dan geldt: waar een wil is, is een weg.

Worden fretten agressief van het eten van vlees?

Nee! Een fret wordt niet agressief of gaat bijten door het eten van vlees. Ik denk ook wel te weten waar dat verhaal vandaan kan komen. Fretten die vlees gewend zijn, vinden dit vaak erg lekker. Als ik ze een muis geef, dan staan ze echt te springen van enthousiasme. Als ik dan een beetje onhandig de muis aangeef, dan kan het zijn dat ze per ongeluk je vingers pakken in plaats van de muis. Maar een fret verandert absoluut niet in een enorm bijtmonster of bloeddorstig wezen als deze prooi of vlees krijgt. Hij is hooguit wat enthousiast!

Vlees voeren is niet nodig voor mijn fretten, want ze zijn hartstikke gezond!

Mooi toch? Maar een gezond dier wil je ook gezond houden. Deze opmerking hoor ik nog weleens van mensen die nog niet zo lang fretten hebben en de fretten ook relatief jong zijn. Maar wat deze mensen nog weleens vergeten, is dat jonge fretten vaak niet zoveel gezondheidsproblemen hebben. Pas als ze een bepaalde leeftijd passeren (vanaf vijf jaar) beginnen de eerste problemen. En dan is het al te laat om met goede voeding te beginnen. Als de problemen beginnen, dan kan er alsnog overgeschakeld worden, maar het voorkomen kan niet meer. En dat is juist wat ik wil bereiken met het geven van rauwe voeding. En juist daarom begin ik op jonge leeftijd met het voeren van rauw. Omdat ik alles wil doen om problemen te voorkomen en mijn fretten een lang en gezond leven gun.

Overigens: hoe dieren op korte termijn reageren op voeding is vaak anders dan op lange termijn. Om een voorbeeld te geven: op korte termijn gaan fretten heel mooi glanzen van nertsenbrij (= pluimveeafval en visafval). Dat is ook logisch, want deze voeding is bedoeld om nertsen een zo goed mogelijke vacht te geven, dik en glanzend. Maar deze voeding is niet ontwikkeld om nertsen oud te laten worden. Dus op korte termijn doen de dieren het erg goed erop, op lange termijn is nog maar de vraag. En dit geldt voor meer voeders, ook voor brokvoeders. Denk daarom vooruit als het om voeding gaat!

end faq

 

Brokvoeding vs. rauwe voeding

Wat heb je tegen brokjes?

Tegen brokjes persoonlijk niks, maar als voeding geef ik de voorkeur aan prooi en rauw. Al moet ik nu toegeven dat ik mijn huidige fret op brok hou, simpelweg omdat hij geen prooi wil eten. Mijn vorige fretten heb ik als pup gekregen en die kon ik met prooi op laten groeien. Dat gaat in praktijk niet bij alle fretten. 

In brokjes zit veel meer plantaardig materiaal dan goed is voor een fret. Op korte termijn kan het lichaam van een fret - wat gebouwd is op de vertering van vlees- dat wel aan. Echter, op lange termijn (jaren) kunnen al die plantaardige materialen die de spijsvertering van de fret passeren wel schade veroorzaken. Plantaardig materiaal is moeilijker verteerbaar dan vlees. Door het constant voeren van brokvoer, moet het lichaam dus enorm overwerken.

Rauw voer is niet nodig, want ik voer Totally Ferret!

Ook al is Totally Ferret (TF) een van de topvoeders, dat neemt niet weg dat ook daar plantaardig materiaal in zit. Kijk de ingrediëntenlijst er maar eens op na. Wel is het zo dat als je brokvoeding geeft, TF een absolute aanrader is. Veel andere frettenvoeders zijn echt bagger, dus met TF ben je in elk geval al op de goede weg.

Als je zo tegen brokjes bent, waarom voer je het dan nog?

Ouch, gewetensvraagje... Maar ik voer aan Sjeng inderdaad nog brokjes. Ik heb hem uit het asiel en hij knabbelde wel op een kuiken of muis, maar ging er net zo lief tegenaan liggen slapen. Momenteel is het buiten 30 graden en de vliegen in de omgeving zijn gek op vlees, dus kies ik er met hoge temperaturen voor om geen vlees buiten te zetten.

Is vlees goedkoper dan brokjes?

Dat ligt eraan welke brokjes je geeft, welk vlees je geeft en hoe je hieraan komt. Over het algemeen genomen: brokjes hebben een vaste prijs en daarvan eten fretten dagelijks ongeveer evenveel. Een snelle berekening leert dat als een fret 40 gram goede brokjes per dag eet, dit ongeveer 30-35 cent zal kosten per dag. Met rauwe voeding kun je het zelf bepalen. Welk vlees haal je? in welke hoeveelheden? welke eisen stel je aan het vlees? etc. Toch zul je over het algemeen genomen in eerste instantie met vlees duurder uit zijn. Ook kost het meer tijd en moeite om een vleesdieet samen te stellen.

Echter, een vleesdieet is wel een investering in de toekomst. Het is het natuurlijke dieet van de fret. Hierdoor zal de fret op latere leeftijd minder problemen hebben met het gebit en inwendige problemen, zoals haarballen, maagproblemen etc.

end faq

 

Rauwe voeding

Wat kun je allemaal wel en niet voeren aan rauwe voeding? 

Wat kan je allemaal WEL geven aan fretten:
  • Eerst en vooral kleine, hele prooidieren: muizen, ratten, gerbil's, cavia's, kwartels, duiven, ... Eigenlijk alle knaagdieren en klein gevogelte. Je kan deze vinden bij de meeste reptielenwinkels, of nog beter: bij reptielen- of roofvogelliefhebbers die zelf voederdieren fokken (of je kan ze ook zelf fokken natuurlijk). Het natuurlijke dieet van de bunzing is hierbij de perfecte leidraad.
  • Eendagskuikens als snackje af en toe kan zeker, maar het is geen volledige voeding. Eendagskuikens zijn immers niet volgroeid en bevatten daardoor nog maar weinig voedingsstoffen. Hetzelfde geldt voor jonge muizen, ratten, .... (pinkies, springers, ...): volwassen dieren hebben de absolute voorkeur.
  • Verder kan je ook "losse onderdelen" geven zoals allerhande vleesbotjes van konijn, kip (bijv. kippennekjes), kalkoen, parelhoen, eend, maar ook wat orgaanvlees zoals (kippen)hartjes en -levertjes, en evt. wat los spiervlees. Het beste is om hierbij een aantal verhoudingen als richtlijnen aan te houden, gebaseerd op de verhoudingen zoals ze aanwezig zijn in prooidieren (het "prooidiermodel").

Wat mag je NIET geven aan fretten:

  • gekookte botten: In tegenstelling tot rauwe botten is het gevaar op splinteren bij gekookte botten wel degelijk aanwezig!
  • groenten, fruit en granen: Een fret kan deze niet verteren en heeft er amper behoefte aan. Bovendien kunnen sommige groenten en fruit zelfs tot een verstopping in het maagdarmkanaal leiden! De koolhydraten in deze dingen worden dan weer gelinkt aan insulinomen (kleine tumoren in de alvleesklier, waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt).
  • enkel spiervlees/orgaanvlees: in vlees zit geen calcium, wel veel fosfor. In bot zit veel calcium. Het is nodig dat de calcium/fosforverhouding voldoet aan een bepaalde verhouding, anders kunnen er gezondheidsproblemen optreden. Als je overgaat op een natuurlijk dieet voor je fret moet je dus altijd óók botjes geven!

Ik voer mijn fretten 1x per week een muis. Doe ik het nu goed?

Het ligt eraan wat je ermee wil bereiken. Als je daarmee een volwaardig dieet voor de fret wil neerzetten of denkt dat eventuele problemen aan het gebit of bijv. de maag daarmee voorkomen worden, dan niet. Een muis per week is heel goed voor de fret, je maakt de fret er gelukkig mee en het zal ook bijdragen aan zijn gezondheid. Maar problemen voorkomen die door brokjes veroorzaakt kunnen worden, doe je er niet mee.

Zie het als mensen die een keer in de week aan Aerobics doen om aan hun conditie te werken. Als zij verder altijd de auto pakken en de trap negeren, dan zul je op die manier geen conditie opbouwen. Pas als je voeding of sporten een deel van je leven maakt, dan zal er iets veranderen. Voeding is onderdeel van je levensstijl.

Ik geef mijn fretten een 100% Carnibest dieet. Is dat voldoende?

Nee. Als een fret op een 100% carnibest dieet staat, kan dat leiden tot het 'All meat syndrome' waarbij de fret een tekort krijgt aan calcium. Voer dus altijd botten (of prooidieren) bij! Hoe het met andere merken KVV zit, is (nog) niet bekend. Maar voor de andere merken KVV geldt ook dat je voor de zekerheid het beste botten of prooi kunt bijvoeren. 

Op prooidieren zit haar! Daar krijgen mijn fretten haarballen van!

Nee hoor, wees gerust. Fretten krijgen nog wel eens haarballen van hun eigen haar bij het ruien. Hierbij krijgen ze veel losse haren tegelijk binnen. Als een fret een prooidier eet (bijvoorbeeld een konijn of rat), dan krijgt hij ook haren binnen. Echter, deze haren zitten vast en gaan als een soort "matje" met de rest van het vlees naar binnen. Hierdoor hebben de haren meer een borstelend effect. Doordat de haren vast zitten en met het vlees tegelijk gegeten worden, is de kans op haarballen een stuk kleiner. Bij katten die rauw vlees en prooidieren eten, is het zelfs zo dat zij veel minder gevoelig zijn voor haarballen!

Waarom rauw? ik vind dat onhygiënisch en wil het bakken

Waarom zou je? Ooit wel eens een bunzing in het bos zien staan met een aansteker boven een stapel hout en een kookpan? Bakken van vlees is iets menselijks. Roofdieren als fretten hebben bovendien een hogere zuurgraad in de maag en kunnen veel beter tegen rauw voedsel. Lees hier meer over hygiëne.

Ik heb muizen gekocht voor de fret, maar hij wil ze niet eten!

Oh nee! *paniek* Nee hoor. Er is nog echt hoop voor de fret. Alhoewel er natuurlijk altijd fretten zijn die nooit aan de muis beginnen. Maar ik heb nog mijn vijfjarige fretten enthousiast weten te krijgen voor een muis. Wel met wat geduld, maar ze aten het wel. Ga er maar vanuit dat het instinct er bij fretten voor prooidieren nog is. 9 op de 10 fretten vinden een muis interessant en zullen ermee gaan slepen. Maar dan ben je er nog niet, want het kan goed zijn dat Fred de muis tussen zijn speeltjes onder de bank verstopt en dan verder speelt (waarna je na een dag of drie ineens wat begint te ruiken...). Lees hier meer tips.

Ik heb drie kilo eendagskuikens gekocht. Lekker goedkoop en goed voor ze!

Goedkoop zijn ze zeker, maar goed is een tweede. Zo nu en dan een eendagskuiken kan geen kwaad, maar denk niet dat je daarmee de fret iets gezonds voorschrijft. Een kuiken bevat amper voedingswaarde. Ze komen net uit het ei en hebben amper geleefd. Dit in tegenstelling tot een muis die veel meer voedingswaarde bevat. Een fret lust ook zeker wel een eendagskuiken, maar geef het als tussendoortje of eens als afwisseling, maar niet structureel als onderdeel van de voeding. 

Hoe zit het nu met varkensvlees, mag ik dit nu wel of niet geven?

Vroeger werd het voeren van (rauw) varkensvlees altijd afgeraden in verband met de ziekte van Aujesky. Als honden, katten of fretten besmet rauw varkensvlees eten, loopt dat altijd dodelijk af (binnen 1 - 2 dagen). Sinds 2009 zijn Nederland en België officieel Aujesky-vrij. Als je Nederlands rauw varkensvlees voert, dan is de kans dus nihil dat jouw fret besmet raakt. Pas wel op met rauw varkensvlees van onbekende afkomst of vlees uit het buitenland. Het virus schijnt nog wel voor te komen bij wilde zwijnen, pas daar dus ook mee op.

Ik kan echt niet elke vier uur vlees aan mijn fretten geven!

Dan kan ik je geruststellen. Een fret eet ongeveer om de 4 uur, maar dat gaat om een fret die brokken eet. Fretten die prooidieren eten kunnen perfect slechts enkele keren per dag eten. Sommige baasjes houden zelfs een interval van 12 uur aan en hun fretten zijn héél gezond (let wel, dit is natuurlijk niet iets dat je wil beginnen gaan doen met een fretje die insulinomen of andere gezondheidsproblemen heeft).

Dat een fret die brokken krijgt om de 4 uur eet, is een gevolg van de manier waarop koolhydraten in brokken het glucosepeil in het bloed beïnvloeden. Bij een brokkendieet ontstaan er sterke schommelingen in dit glucosepeil. Maar wanneer een échte carnivoor als de fret zijn natuurlijk dieet krijgt (dat nagenoeg geen koolhydraten bevat), wordt het glucosepeil ongeveer constant gehouden door een uiterst efficiënte ombouw van glucose (naar behoefte) uitgaande van eiwit. Dit proces heet gluconeogenese. Met dank aan Wendy.

Moet ik de muizen levend of dood geven?

Levend of dood zou ik laten afhangen van jezelf, de situatie, de fretten en de muizen. Allereerst; het is niet nodig voor de gezondheid van de fretten om muizen levend te voeren. De voedingswaarde van de muis verandert er niet door. Wel is een levende muis zeker weten vers, maar een goede, dode muis is ook gezond.

Als je levende muizen wil geven, moet je het in de eerste plaats zelf echt willen en kunnen. Het moet niet zo zijn dat je van je stokje gaat als je gepiep hoort of je er slapenloze nachten van overhoudt. Dan kun je beter dood voeren. Als je levend wil voeren om de sensatie, zet dan Discovery op en bekijk een documentaire over leeuwen en zebra's. Is wel zo zinvol en dat kun je eindeloos herhalen (uiteraard eerst opnemen). Als je hebt besloten dat je wel levend wil proberen te voeren, dan moeten de fretten de muis wel snel kunnen doden.

Een andere mogelijkheid is het levend kopen of houden van muizen en deze zelf doden. De meest efficiënte en gemakkelijke manier om muizen te doden, is door het doodslaan. Heel kort: pak muis bij de staart en sla hem hard tegen een steen of ander hard voorwerp. Manieren als levend invriezen en CO2 gas is niet muisvriendelijk!

end faq

Nog vragen? Je mag me gerust een mailtje sturen. En als je het nu heel vaak vraagt, dan komt je vraag tussen de Frequently Asked Questions :-)

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier