Het is eindelijk zover. Je hebt de stap genomen om je geliefde fret een keer wat anders voor te schotelen in de vorm van rauwe voeding of prooidier. Je bent vol goede moed op weg gegaan om dapper een winkel in te stappen en te vragen naar een paar dode muizen. De gedachte aan het enthousiaste en verraste kopje van uw fret heeft je deze beslissing doen maken. Met gematigd enthousiasme bij de aanblik van de dode muis leg je het diertje in de voerbak van uw fret. Hoe zal fret reageren?? Gespannen roep je je fret.

Als Fret bij de voerbak aankomt, kijkt hij verbaasd naar de muis in de voerbak. U moet zich inhouden hem niet aan te moedigen.“Pak hem Fret!" Maar als Fret de muis uit de voerbak haalt en meesleurt door het hok, kunt u een kreetje van enthousiasme niet onderdrukken. Totdat u ziet hoe Fret de muis bij zijn andere verzameling spulletjes legt, op zijn gemakje terugloopt naar de voerbak en op zijn vertrouwde brokjes begint te kauwen..

Een scenario wat een aantal onder u zeker zal kennen. Je fret 'doet wel iets' met zijn prooidier, maar hij ziet het niet als voedsel. Wat nu?

Gewenning

Het lijkt misschien raar dat wij hemel en aarde moeten bewegen om de fret zijn natuurlijke voedsel te 'leren eten', maar vergeet niet dat wij ook degene zijn die het de fret nooit aangeleerd hebben. Als een fret nooit de kans heeft gehad om vlees te eten, is dit toch een omslag in vergelijking met de brokjes die hij normaal krijgt. Als wij nu plotseling maden of andere insecten aangeboden krijgen, dan bedenken wij ons ook (ook al weten we dat het vast heel gezond is). Bedenk dan ook: het doden van prooidieren is instinct en aangeboren. Het eten van prooidieren is aangeleerd. Dieren moeten leren van hun moeder wat ze wel en niet kunnen eten. Als ze die kans niet gekregen hebben, zullen ze dat veel moeilijker oppakken. De eerste 16 weken in een frettenleven zijn hiervoor cruciaal. Als je een jonge fret krijgt, kun je die vaak ook redelijk makkelijk nog aanleren om prooi te eten. 

Veel fretten die al hun leven lang brokvoeding krijgen, beginnen niet meteen met het verorberen van een stuk vlees. Sommige fretten likken eraan, anderen verslepen het voedsel en verstoppen het in een hoekje. Maar anderen doen er ook helemaal niks mee. Hoe de fret reageert op het voeren van rauw vlees en prooi, is erg afhankelijk van de fret:

  • Hoe oud is het dier? Hoe lang zit hij al op brokken?
  • Is de fret gewend om ander voedsel te krijgen. M.a.w. zelfs als hij brokken krijgt als hoofdvoedsel, krijgt hij ook wel eens wat anders?
  • Wat heeft de fret te eten gekregen in zijn (vroege) jeugd?
  • Hoe reageren de andere fretten op het vlees?
  • Wat voor vlees geef je en wat is de smaakvoorkeur van de fret?

Deze factoren (en andere) bepalen hoe de fret reageert op natuurlijke voeding. Over het algemeen gesproken dan. Zo zullen oudere fretten over het algemeen moeilijker wennen aan vlees dan jonge dieren, maar elke regel wordt bevestigd door de uitzondering. Besluit dus niet bij voorbaat 'dat wordt toch niks', maar geef je fret de kans.

Succesverhaal?

faq1Het meeste succes heb je over het algemeen bij de jongere dieren. Zeker als ze gewend zijn aan afwisseling in hun voedsel en soms zelfs als pup vlees gekregen hebben, is de kans op succes groot. Heb je jonge fretten en wil je prooi of rauw vlees voeren? Begin daar dan zo vroeg mogelijk mee, liefst voor de 16 weken. Jonge fretten eten vaak probleemloos wat ze voorgeschoteld krijgen!

Let wel op met oudere fretten (vanaf 5 jaar) of fretten met gezondheidsproblemen. Hoewel het vaak juist voor deze dieren goed zou zijn om vlees te eten, kan de omslag in het voedsel ook een aanslag zijn op hun gezondheid. Het lichaam reageert op het andere voedsel. Daarbij zijn oudere dieren moeilijker in het overschakelen. En een ouder of ziek dier dwingen om ander voedsel te eten, is niet verstandig. Oude en zieke fretten moeten de beschikking blijven hebben over hun (vertrouwde) voedsel.

Omschakelen

Als je fret niet meteen begint te eten van het vlees, volg dan onderstaande tips op. Onder elke tip heb ik cursief mijn ervaringen met vleesvoeren gezet. Ik heb ervaring met twee groepen: een groep van 4 resp. 5 jaar die altijd op brok gezeten heeft en een jonge groep die vanaf pups af aan al vlees gegeten hebben.

Geef kleine stukjes vlees en prooi
Gooi niet meteen een grote rat of complete kip in het frettenhok. Er is niks mis mee om klein te beginnen. Het meeste succes heb ik altijd gehad met het voeren van prooi (ten opzichte van vlees) en dan de (jonge) muizen. Met prooidieren doe je er verstandig aan om te beginnen met babymuisjes (of andere babydieren). Bij een volwassen, behaard dier weten de fretten lang niet altijd wat ze ermee aan moeten. Een babymuisje bijten ze sneller 'per ongeluk' kapot. Hou er wel rekening mee dat babydieren nooit een volledig dieet kunnen vormen. Als uw fret eenmaal het babymuisje eet, ga dan steeds een stap groter. Van pinkie tot springer tot volwassen muis. Al zullen sommige fretten wel jonge muis eten, maar geen volwassen muizen.

Zorg voor afwisseling

Het kan zijn dat je fret echt geen muis of kip lust. Geef het daarom niet op als hij een keer zijn neusje optrekt, maar probeer het eens met een ander stuk(je) vlees. Wellicht heb je daarmee meer succes!

Zowel mijn oude als mijn jonge groep weigerden kippenbout te eten. Zelfs als ze niks anders voorgeschoteld kregen, aten ze het nog niet. Kipfilet en kalkoenvlees vond de jonge groep wel weer erg lekker! Ook merk ik bij deze fretten duidelijk voorkeuren. Muizen blijven op nummer 1 staan, gevolgd door ratten. Hamsters daarentegen lijken ze met minder smaak te eten. Mijn oude groep kreeg voor het eerst muis toen ze resp. 5 en 4 jaar waren. De volwassen muizen hebben ze nooit gegeten. De halfwas (springers) muizen vochten ze bijna om. Mijn oudere fretten waren wel een stuk kieskeuriger dan de jonge groep. Zij hebben alleen kleine prooidieren geaccepteerd. Rauw vlees trokken ze de neusjes voor op.

Laat de dieren vasten
Jonge fretten en dieren die goed in conditie zijn, kunnen wel even zonder voedsel. Uiteraard geen dagen, maar 's morgens de brokjes weghalen en vervangen door vlees, kan een gezond dier wel tegen. Hierdoor zal de fret sneller interesse hebben in het voedsel als zijnde eetbaar dan wanneer er nog een bak brokken staat. Zet wel 's avonds de voerbak weer terug als de fret niet wil eten! Als fretten iets echt niet willen eten, zullen ze het ook niet doen, tenzij je ze uithongert. Maar dit mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn!

Nogmaals: doe dit alleen bij gezonde dieren! Mijn oudere fretten heb ik nooit laten vasten, toch zijn ze prooi gaan eten.

Een goed voorbeeld doet wonderen
Elke fret is anders. De ene fret zal meteen aanvallen op het vlees, de ander moet er niks van weten. Toch helpt het als er in de groep een fret is die wel vlees eet. Fretten zullen, nieuwsgierig als ze zijn, het gedrag imiteren of plots het licht zien 'Hey, dit is eetbaar!'. Hou dit in je achterhoofd.

Mijn oude groep bestond uit drie fretten. Een dametje van 5 jaar en twee mannen van 4 jaar. Het dametje was de eerste die vrijwel meteen muizen verorberde. De tweede fret nam de muis wel mee om te verstoppen (razend enthousiast), maar at er niet meteen van. De derde fret keek toe en snapte de commotie niet, maar dat heeft niet lang geduurd. Toen de derde fret door had dat muis prima te eten was, vocht hij er bijna harder om dan de andere twee bij elkaar. Laat de fretten dus delen in elkaars enthousiasme.

Maak het voedsel aantrekkelijk
Als de fret net niet enthousiast genoeg is om het vlees op te eten, dip het dan even in de Waltham. Of maak het iets aantrekkelijker met Ferretone of andere olie. Dan likken ze vaak wel aan het vlees of de prooi, waardoor ze er ook aan kunnen gaan eten.

Met dit trucje heb ik slechts een fret kunnen misleiden. Ik mengde hierbij waltham door de carnibest. Die fret was zo gek op waltham, dat hij zijn best deed dat tussen de carnibest door eruit te likken. Maar kon niet voorkomen dat hij soms wat carnibest binnenkreeg.

Heb geduld
De belangrijkste tip is: heb geduld. Verwacht niet dat je fret morgen van brokjeseter in vleeseter veranderd is. Ook je fret heeft tijd nodig om aan het idee te wennen. Neem de tijd om af te wisselen, trucjes uit te proberen en de fret aan ander voedsel te laten wennen. Sommige fretten zullen van de een op de andere dag besluiten om vlees of prooi te eten.

Een van mijn oudere fretten had in het begin geen interesse in welk vlees dan ook. Maar op een bepaald moment was er een omslag waarbij zijn natuurlijk instinct aangewakkerd werd en hij enthousiast muizeneter werd. Andere prooi heeft hij niet gegeten. Overigens kon ik mijn oude groep toentertijd ook niet 'dwingen' tot het eten van vlees, omdat ze gezondheidsproblemen hadden.

Hoe vaak geef je rauwe voeding?

Bij een brokjesfret geldt de vier-uurs-regel waarbij de spijsvertering van de fret het brokje in circa vier uur verwerkt van brokje tot hoopje. Echter, fretten die prooidieren eten, kunnen perfect slechts enkele keren per dag eten. Sommige baasjes houden zelfs een interval van twaalf uur aan en hun fretten zijn héél gezond. Let wel, dit kun je pas doen als de fret gewend is aan vlees en doe je niet met een fretje die insulinomen of andere gezondheidsproblemen heeft.

Dat een fret die brokken krijgt om de 4 uur eet, is een gevolg van de manier waarop koolhydraten in brokken het glucosepeil in het bloed beïnvloeden. Bij een brokkendieet ontstaan er sterke schommelingen in dit glucosepeil. Maar wanneer een echte carnivoor als de fret zijn natuurlijk dieet krijgt (dat nagenoeg geen koolhydraten bevat), wordt het glucosepeil ongeveer constant gehouden door een uiterst efficiënte ombouw van glucose (naar behoefte) uitgaande van eiwit.

Mijn fret wil echt geen vlees

Als uw fret pertinent blijft weigeren om rauw voedsel te eten, blijf dan niet eindeloos proberen. Als u alles heeft gedaan en uw fret trekt nog zijn neusje op voor alles wat er anders uitziet dan brokjes, leg je er dan bij neer dat uw fret verwend is. En de dode muizen? Die doen het wellicht goed bij een bezoekje aan uw schoonmoeder! :-)

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier