Over het houden van één of meerdere fretten zijn de meningen verdeeld. De een is er voorstander van om minimaal twee fretten te houden, de ander is ervan overtuigd dat een fret alleen juist het beste is. Wat is nu wijsheid..?

Kijk goed naar je eigen fret

Het eerlijk kijken naar de situatie en je fret is het belangrijkste. Een fret die duidelijk aangeeft alleen gehouden te willen worden, moet je nooit dwingen om samen te wonen met een andere fret. Ook niet 'omdat hij het straks vast leuk vindt' of omdat jij zo graag een tweede fret wilt. Fretten geven signalen af als ze hun soortgenoot niet accepteren. Deze zijn vaak overduidelijk, maar niet altijd. De belangrijkste signalen zijn:

 • vechten; de fret valt de 'indringer' aan;
 • angstig gedrag; de nieuwe fret ontwijken of gillen van angst;
 • apart slapen;
 • gezondheidsproblemen (met name slechte op de maag/darm, dus slechte ontlasting, afvallen etc.)
 • gedragsveranderingen.

Als een fret overduidelijk aangeeft niet samen te willen leven met een andere fret, dwing de fret er ook niet toe! Een fret die gedwongen wordt samen te leven met een andere fret, zal vaak wel tot een wapenstilstand komen. Dit betekent niet dat de fret gelukkig is met de situatie of de andere fret geaccepteerd heeft, enkel dat hij zich erbij neerlegt. Een wapenstilstand is een verborgen stressfactor die tot (zeer ernstige!) gezondheidsproblemen kan leiden, zoals Helicobacter. Helicobacter kan (ernstige) maagproblemen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs tot de dood van de fret. Helaas gebeurt dit in praktijk te vaak. Daarbij is het vaak de eigenaar die de signalen van de fret genegeerd heeft of onvoldoende ingeschat hoe ernstig ziek de fret was. Veel van deze problemen hadden bij tijdig ingrijpen voorkomen kunnen worden. 

Lees hier meer over maagdarmaandoeningen en helicobacteraanschaf2

De belangrijkste tip is om te kijken naar de individuele situatie van de fret en op basis daarvan te beslissen of er een maatje bij kan. Het is beter om je fret alleen te houden dan een verkeerde 'match' te maken. Een fret is niet eenzaam als hij alleen gehouden wordt. 

 Foto: De wildkleurige fret heeft een dikke staart en probeert de andere fret door de tralies 'aan te vallen'. Het is geen goed idee om deze fretten samen te zetten!

 

Een fret alleen is niet zielig

Hoewel niet iedereen het hiermee eens is, blijkt uit de praktijk dat fretten alleen zichzelf niet zielig vinden. Sterker nog, fretten die alleen opgroeien, zijn en blijven vaak gezonder dan hun soortgenoten die in groepen leven. Bij echt sociale dieren (zoals schapen en ratten) zie je vaak dat ze uit eenzaamheid afwijkend gedrag en gezondheidsproblemen gaan vertonen. Bij fretten zie je in praktijk dat ze juist vaak erg vrolijk en gezond zijn. Fretten die vaak beter alleen gehouden kunnen worden, zijn:

 • Fretten die duidelijk aangeven geen maatje te dulden (aanvallend, ontwijkend of angstig gedrag vertonen).
 • Fretten die al langere tijd alleen gehouden worden.
 • Oudere fretten, tenzij ze duidelijk wegkwijnen in hun eentje (dit zie je nog weleens als hun maatje overlijdt). Haal bij oudere fretten niet meteen een nieuw maatje erbij, ze hebben ook tijd nodig om aan de verandering te wennen. Beter is om zeker een maand te wachten. Je ziet dat ze soms dat ene vriendje missen en dan is die fret niet zomaar te vervangen.
 • (Chronisch) zieke fretten kunnen ook beter niet meer gekoppeld worden, tenzij ze duidelijk behoefte hebben aan een maatje. Maar anders levert het koppelen stress op wat ten koste gaat aan de gezondheid van de dieren.
 • Frunzingen (kruising fret x bunzing).

Er kan ook bewust voor gekozen worden om direct een fret alleen te houden. Hou er dan wel rekening mee dat de fret is een dier wat behoefte heeft aan afleiding en zeer nieuwsgierig is. Iemand die veel met zijn fret doet en het dier ook voldoende aandacht en afleiding geeft, kan een fret prima alleen houden. Een fret alleen wordt niet tammer dan een fret die samen gehouden wordt. Dit is afhankelijk van de tijd die JIJ in je fret steekt, niet van de fret zelf. Wel is een fret alleen - logischerwijs- wat meer op jou gericht, omdat jij interessant bent en hem aandacht geeft. Maar meerdere fretten zijn ook zeker op hun 'baasje' gericht.

aanschaf3Twee is niet alleen

Het houden van enkele (niet teveel!) fretten heeft bij veel mensen nog de voorkeur. Fretten kunnen ontzettend leuk samen spelen en je ziet ook dat sommige echt maatjes met elkaar zijn. Ook hebben ze aandacht voor elkaar en kunnen heerlijk samen opgerold tegen elkaar aan slapen. Ze houden elkaar bezig en veel fretten zijn erg gewaagd aan elkaar. Soms lijken ze zelfs samen te werken in hun strooptocht  :-)

Hou fretten in kleine groepen van maximaal 3 dieren. De meest natuurlijke match lijkt er een te zijn met man/vrouw. Bij de bunzing zien we dat mannelijke dieren toleranter zijn tegen vrouwelijke fretten en andersom. 

Je kan er ook voor kiezen je fretten apart te huisvesten en samen te laten spelen. Dan hebben ze hun eigen territorium. Dat heeft alleen zin als je echt een eigen kooi voor ze hebt. Een kooi in twee delen opsplitsen, geeft de fretten niet het gevoel een eigen territorium te hebben. De kooien moeten echt op een fysieke aparte plaats staan. 

aanschaf4Grote groepen zijn ongewenst

Het houden van fretten in grote groepen is niet gewenst. Fretten zijn dieren die afstammen van de bunzing. De Europese bunzing leeft solitair (alleen). De fret heeft het 'solitaire leven' ook in zich. Over het algemeen geldt dat groepen niet groter mogen zijn dan 3 tot 4 dieren. Liever minder. Hou dit aan als maximum! Fretten in grote groepen of met (te)veel wissel in de groep lijden vaak onder verborgen stress.

Heb je toch meerdere fretten? Huisvest ze dan in aparte kooien met kleinere groepen. Ze hebben dan wel hun eigen slaapruimte en territorium. 

Nieuwe fret erbij?

Als je besloten hebt om meerdere fretten te houden, zoek dan een maatje samen met je fret. De fret is degene die samen moet leven met de andere fret, dus betrek hem altijd in je zoektocht! Zoek een fret die bij jouw fret past. Denk daarbij aan het volgende:

 • Beperk het leeftijdsverschil; hou maximaal 1 a 2 jaar leeftijdsverschil aan. Dus geen fret van zes jaar samen met een eenjarige fret zetten
 • Zet de fretten het liefst zo jong mogelijk bij elkaar. Hoe jonger, hoe beter het koppelen vaak gaat. Uit de praktijk blijkt dat fretten vanaf een jaar of vier vaak een stuk moeilijker zijn naar nieuwkomers
 • Zet geen fretten bij elkaar op het moment dat één van de dieren bronstig of loops is. Zij zullen heel ander gedrag naar de ander vertonen en kunnen agressief reageren.
 • De meest natuurlijke combinatie is een man en een vrouw. Bunzingenmannen accepteren soms wel vrouwtjes in hun territorium en andersom. In praktijk lijkt dit ook vaker goed te gaan. 
 • Neem je fret mee als je naar een maatje gaat kijken. Een tip is om naar een goede opvang te gaan, zodat de opvang met je mee kan kijken wat de beste match is.
 • Beperk de wisselingen in de groep. Fretten houden van een vaste groep. Stel daarom een keer een groep samen en haal niet 'wekelijks' nieuwe fretten erbij of uit de groep.

Over het samen of alleen houden van fretten zijn meningen en ervaringen verdeeld. Het belangrijkste is naar de individuele fret te kijken en in je achterhoofd te houden dat de fret niet samen gehouden hoeft te worden!'

Op het forum zijn diverse discussies over het al dan niet samenhouden van fretten te vinden:

Over mij

Over mij

Nieuwsgierig wie er achter deze website zit? Klik dan op de foto!

Frettenfoto's

Fotos

Wat foto's, omdat een fret nu eenmaal fascinerend is om naar te kijken.

Colofon

Over deze website

In deze colofon vind je meer informatie over de website.

Zoeken

Contact

Het kan zomaar gebeuren dat je de behoefte voelt om contact met mij op te nemen. Geen nood, daar is een oplossing voor!

Klik hier voor het contactformulier